Manisa’ya bağlı Salihli ilçesi, Ege Bölgesinin tarih, doğa, termal turizm bakımından en önemli İlçelerinden biridir. Salihli ilçesi, Manisa’nın merkezinden 70 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İl merkezinden hareket eden ilçeler arası otobüsleri, taksi ya da özel araç kullanarak yaklaşık 1 saatlik bir sürede ulaşım gerçekleştirilebilir.
Salihli’nin tarihi çok eski dönemlere dayanmaktadır. Yakın köylerinin çevresinde fosil ayak izlerinin bulunduğu da bilinmektedir. Bilinen en eski ve en önemli yerleşim merkezi ise; Salihli’nin 7 km batısında yer alan Sart bölgesidir. Dünya tarihinde paranın ilk basıldığı yer burası olarak bilinmektedir.
Tarihi ve turistlik mekanları ile ilgi toplayan Salihli’nin tarihi yerlerin başında ise; Sart Antik Kenti, Artemis Tapınağı, Sardes Antik Tiyatrosu, Sardes Kilisesi, Tarihi Şehir Hamamı, Hamidiye Camii, Bintepe Tümülüsleri gelmektedir.
MÖ 1300’de kurulan Sart Antik Kenti, Salihli merkezine 9 kilometre uzaklıktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çeken Sart Antik Kenti’nin kazıları hâlâ devam etse de kalıntılarını sunmak için turistlere açık bir yerdir. İçinde bulunan Artemis tapınağı, Sinagog, Altın Arıtma evi, küçük kiliseler turistlerin hayranlığını arttırmaktadır.
Sart Antik kentin içinde gezilebilecek birçok yer bulunmaktadır. Bu kenti ziyaret ettiğinizde içinde görebileceğiniz yerler şunlardır; tarihi mezarlar, antik çağda inşa edilmiş mahkeme binaları, Bintepe, antik çağın mozaiğini yansıtan yapıtlar, hamamlar ve Akropollerdir. Ege Bölgesi’nin önemli antik kentleri arasında olan bu tarihi yer, sene boyunca dünyanın her yanından gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Tarih, kültür ve sanat meraklılarının gezmeye doyamayacağı Sart Antik kenti, yaz ve kış olmak üzere iki farklı sezonda ziyaretçi kabul etmektedir. Yaz sezonunda 08.00-19.00 saatleri arası, kış sezonunda 08.00-17.00 saatleri arasında misafir ağırlamaktadır.
ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktadır. Muhteşem bir vadi içinde bulunan kaplıcalar, hem şifalı sularını sunuyor hem de doğanın en güzel yüzünü… Dilediğiniz her mevsimde gidip tatil yapabileceğiniz Kurşunlu Kaplıcaları il merkezine 65 kilometre, ilçe merkezine ise 6 kilometre uzaklıktadır. Termal suyu; sülfatlı, bikarbonatlı ve hidrojen sülfürlüdür. Eklem, kireçlenme, romatizma, cilt, sinirsel rahatsızlıklar ve kadın hastalıklarına iyi gelen Kurşunlu Kaplıcaları’nın sıcaklığı 52-96 derece arasında değişmektedir.
Salihli’nin doğal güzelliklerinden olan Adala Kanyonu’nda çeşitli doğa sporlarına yönelik aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İlçe merkezine bağlı Adala beldesi sınırları içerisinde bulunan Adala Kanyonu, Salihli’ye 20 kilometre uzaklıktadır. Bölgeye taksi veya Adala minibüsleriyle de ortalama 20 dakika içerisinde ulaşım yapılabilmektedir.
Doğa yürüyüşleri, trekking, rafting, piknik, kamp ve doğa fotoğrafçılığı gibi eğlenceli aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz Adala Kanyonu çevresinde birçok restoran da hizmet vermektedir. Volkanik bir bölgede bulunan Adala Kanyonu’nun etrafında çok sayıda tüf kalıntıları da görülebilmektedir.
Gün boyunca keyifli aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz Adala Kanyonu’na günün her saati giriş yapabilirsiniz.
Adala Kanyonu’na girişler ücretsizdir.
Salihli ilçe merkezinde bulunan ve ilk zamanlarda “Karaman Camii” olarak bilinen caminin adı sonradan değiştirilmiştir. Halk arasında sık sık Karaman Cami olarak tanımlanan bu yapı, Salihli’nin ikinci en eski camisi olma özelliğine sahiptir.
Osmanlı Dönemi’nde yaptırılan bu ahşap cami, işlemeler ve çeşitli motifleri sayesinde dikkat çekmektedir. Caminin giriş kapısının sol kısmında, Kurtuluş Savaşı sırasında isabet eden bir kurşun izi bulunmaktadır. Tarihi yapısı, işlemeleri, motifleri ve manevi değeri ile yerli-yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bu yapı, Salihli ilçesinin önemli bir eseridir.
Hamidiye Camii, yılın her ayı ve haftanın her günü 09.00-18.00 arası ziyarete açıktır.
Günümüzde ibadete açık olan Hamidiye Camii’nin giriş ücreti yoktur.
Salihli ilçe merkezinde yer alan Tarihi Şehir Hamamı’na ulaşım çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilir. Yürüyerek veya herhangi bir araç ile birkaç dakikada ulaşım gerçekleştirebileceğiniz bu hamam günümüzde kullanılmaya devam etmektedir.
Bu tarihi hamamın kuruluş yılı net bir şekilde bilinmemekle beraber 1850 yılından bu yana Salihli halkına hizmet veren klasik Osmanlı hamamlarının son örneklerinden bir tanesidir. 2005 yılında onarıma alınmış ve sonrasında göbek taşlı hamam kültürünü yaşatmaya devam etmiştir.
Hamamı kullanmak, tarihi dokusunu incelemek veya içerisinde dolaşmak için yılın her mevsimi Salihli ilçesini ziyaret edebilirsiniz.
Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tabiat alanı ilan edilen Kuladokya – Kula Peri Bacaları, İzmir-Ankara yolunun 156. km’sinde, Salihli’ye 60 km uzaklıkta, Burgaz Köyü civarında bulunuyor. Kaç yılında meydana geldiği bilinmeyen Kuladokya – Kula Peri Bacaları, bu yönüyle gizemli bir doğa harikası niteliğinde. Şiddetli yağmur ve rüzgarlar sonucu oluşan Kuladokya – Kula Peri Bacaları, ziyaretçilerine görsel bir şölen yaşatıyor adeta. İnsanı zaman kavramından soyutlayan bir güzelliği var Kuladokya – Kula Peri Bacaları’nın. Gediz Nehri’ni geçtikten 100 metre sonra, sola kıvrılan patika yol ile başlıyor Kuladokya – Kula Peri Bacaları. Uzaktan bakmak yetmeyebilir, yanlarına gidip dokunmak ve bu eşsiz manzaranın biraz keyfini sürmek isteyebilirsiniz. Bunun için küçük çaplı bir maceraya atılmanız gerekecek. Grup gezilerine katılarak bu doğa harikalarına zevkli bir tırmanış gerçekleştirebilirsiniz. Kuladokya – Kula Peri Bacaları’nın bakir kalabilmesi için bölge tamamen doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Yolunuz bir Kula’ya düşerse eğer, Kuladokya – Kula Peri Bacaları’nı mutlaka ama mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.